http://www.naturteknikfaget.dk/mellemtrin/natur/kroppen/sanserne/quiz-om-sanserne/
Aktivitet 1. – 6. Sanser
Vi oplever verden gennem vores fem sanser som er smag-,
lugt-, føle-, høre-, og syns sansen. Disse sanser giver os informationer om
omverdenen, og er med til at give os oplevelser og indtryk. Vores sanser
arbejder sammen og skaber dermed helheder for os. (De fem sanser) For at lære bedst skal man
helst bruge så mange sanser som muligt. Dermed skal vi ikke kun se det vi skal
huske men også lugte, smage, høre og føle det du skal lære. Grunden til at vi
skal bruge så mange sanser som muligt er, at vi på den måde har en større forråd
af informationer vi kan trække på og det bliver nemmere at huske ting.
I det følgende vil jeg komme nærmere ind på de
fem forskellige sanser.
Smagssansen:
Smagssansen kommer fra vores 10.000 smagsløg
som sidder på vores tunge. Smagsløgene kan skelne mellem: salt, surt, sødt,
bittert og umami. Smagssansen er tæt knyttet med lugtesansen, som ikke kan
arbejde ordentlig når lugtesansen ikke eller kun lidt er til stede. Mange ældre
mennesker har ofte problemer med at smage forskelle på tingene. Grunden til et
er at lugtesansen i alderen bliver dårligere.
Lugtesansen:
Lugte-, og smagssanserne er begge to kemiske
sanser. Det betyder at vi opfanger stoffer der bliver frigivet at tingene. Vi
har omkring 1000 forskellige lugtreceptorer og lugte løg. Vi optager lugten på
to forskellige måder enten orthonasalt altså gennem næsen eller retronasal
gennem munden. Derfor kan ting som f.eks. rødvin lugte på en anden måde i
glasset ind i munden. Lugten bliver også forarbejdet i hjernen på to omgange.
Lugten bearbejdes først i det primære lugte område som er vores rene
lugtindtryk. Derefter følger det sekundære lugt område hvor smags sanserne og
lugtesanserne bliver koblet med følesansen og giver en helheds oplevelse af
f.eks. smagen af maden eller drikkevarer.
Følesansen:
Følesansen opfattes gennem huden som kan være
fra mekanisk påvirkninger som f.eks. strygning, prik, kulde eller varme. Når
man spiser måler munden også sansepåvirkningerne. Dette udbygger vores
fornemmelse og oplevelse af maden. Når man får noget i munden som f.eks. et
salatblad som ikke længere er frisk når man spiser det, vil vores hjerne anse
det som for gammel til at spise, selvom smagen er den samme, men følelsen er
anderledes.
Ikke kun ved spisningen har følelserne en stor
betydning, egentlig starter det allerede ved fødslen hvor man føler nærheden og
huden af forældrene. Her dannes de første vigtige relationer som har en stor
social betydning. (De lave sanser)
Synssansen:
Inde i øjet sidder der en nethinde med mange
følsomme celler. Disse celler sender impulsen op til hjernen når de bliver ramt
af lyset. Synsindtrykket bliver således bearbejdet i hjernen. Når man ser
dårligt aktiveres de andre sanser som bliver mere udpræget. En blind man hører
for det meste bedre end andre, da hans høresans er bedre udviklet.
(Christensen: 2014)
Høresansen:
Øret består af 3 dele det ydre-, og det indre
øre og mellemøret. Det ydre øre opfanger lyden som så går gennem øregangen til
trommehinderne og mellemøret og hvider til det indre øre. Lyde som ikke kommer
direkte forfra eller bagfra rammer ørene på forskellige tidspunkter. Hjernen
bearbejder denne information hvor for sig. På den måde kan vi lokalisere hvor
lyden kommer fra, som f.eks. ude i skoven når vi hører fugle. (Wøldike: 2015)
Man kan dermed sige at vores smag,- føle- og
lugtesans kommer i direkte kontakt med det vi sanser. Modsat syn-, og
høresansen som ikke kommer direkte i kontakt med det der opleves. I finland har
man i 2004 defineret den arkitektoniske skønhed, som beskriver den generelle
følelse af velvære. Der fremvises at vores velvære ikke kun er afhængig af det
vi ser men også af det vi lugter / dufter eller føler / hører. (De fem sanser)
Kilder:
Internet:
Christensen Ruben (2014). Synsansen.
Lokaliseret 14.09.2015 på
http://www.biologifaget.dk/krop/sanser/synssansen/?logintime=1442224449
De fem sanser. Lokaliseret 14.09.2015 på
http://www.unisans.dk/sansezonen/de-fem-sanser/
De lave sanser. Lokaliseret 14.09.2015 på
http://www.unisans.dk/sansezonen/de-fem-sanser/de-lave-sanser/
Wøldike Kirsten (2015). Høresansen.
Lokaliseret 14.09.2015 på
http://www.biologifaget.dk/krop/sanser/hoeresansen/
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen